Afbeelding

Een opengeslagen woordenboek

Pixabay

‘Klimaatklever’ Van Dale Woord van het Jaar 2022

Het Van Dale Woord van het Jaar 2022 is ‘klimaatklever’. Er is in zowel Nederland als België het meest op gestemd. Hiermee zet de tendens door om maatschappelijk relevante termen als Woord van het Jaar te verkiezen. In 2021 was het Woord van het Jaar ‘prikspijt’, en het jaar daarvoor ‘anderhalvemetersamenleving’. In de top 3 van de afgelopen jaren waren ook de woorden ‘klimaatspijbelaar’, en ‘klimaatdrammer’.

Met 25,4% van de stemmen stond ‘klimaatklever’ dit jaar op eenzame hoogte bovenaan. In Nederland stond op nummer twee ‘zevenvinker’, en op drie ‘energietoerisme’. In België stond de Nederlandse nummer twee op drie, en op twee stond ‘contentratiecrisis’. Dat laatste is ‘De afname van de concentratieboog doordat men constant wordt afgeleid door smartphones of anderen.’

Klimaatactivisten

Een klimaatklever is een klimaatactivist die zichzelf uit protest met lijm vastplakt aan een kunstwerk of ander object van symbolische waarde, met als doel te choqueren en zo aandacht op te eisen voor de klimaatcrisis. Dit gebeurde in Nederland bij het programma Jinek. Een activist lijmde zich vast aan de talkshowtafel. Ook in België speelt dit thema: eind oktober van dit jaar lijmden twee Belgische activisten zich vast aan Vermeers Meisje met de parel in het Mauritshuis.

Stemmen

Nederlanderssprekenden konden van 6 tot en met 19 december stemmen op het Van Dale Woord van het Jaar 2022. Kiezers konden stemmen op tien neologismen, die door Van Dale op de shortlist waren gezet. Er stemden in totaal bijna 15.000 mensen. Ook verlootte Van Dale vijf Dikke Van Dales. Kijk hier of je er toevallig onder de winnaars bent. Overigens werden er in België, in samenwerking met Ketnet, ook het Kinderwoord en Tienerwoord van 2022 bekend gemaakt. Het Kinderwoord van het Jaar 2022 betreft Slay (akomstig van het Engelse you slayed it /  you killed it, red.) Het Tienerwoord van 2022 is Smash (van een “spelletje” op social media Smash or pass, waarvan je de werking en betekenis hier kunt lezen!)