Afbeelding
Lettervreugd
'Er zijn van die zinnen die niet helemaal kloppen, maar toch kristalhelder zijn.'
Anneke Paul uit Utrecht vond deze hierboven in een kringloopwinkel.
'Een fijne, duidelijke boodschap. En toch heeft de zin ook iets poëtisch. Iets geruststellends zelfs.
Want misschien dacht je ineens dat het alfabet ophield bij de N.
Nee!
Achter je gaat het verder.'
Lettervreugd is Tekstblads nieuwste rubriek: interessante, creatieve, mooie en opvallende taalvondsten, tegengekomen op straat. Zelf ook in Tekstblad verschijnen? Stuur je afbeelding met een kleine verheldering naar redactie@tekstblad.nl.
Koester vrolijke vintage
Om te beginnen: +1 voor de twee vrouwen die de naam Koester hebben gekozen voor hun conceptstore met ‘one of a kind’ vintage pareltjes die ze graag bij jou thuis willen laten shinen. Iets koesteren betekent ergens zorgzaam mee omgaan. Je koestert iets als het een emotionele waarde voor je heeft. Goed gekozen naam dus. Maar dan: vrolijke vintage. Dat allittereert lekker, maar het zet ook aan het denken. Is de term ‘vrolijk’ niet vooral bedoeld voor menselijke beschrijvingen? Kan vintage vrolijk zijn? Natuurlijk, vrolijk kan ook een beschrijving zijn van niet-levende zaken, denk aan ‘vrolijke kleuren’. Dus ja, vintage kan zeker vrolijk zijn. Het kan je vrolijk maken. Maar, vervolgvraag: bestaat er dan ook zoiets als treurig tweedehands?
Tefke van Dijk
Groote woorden
Geert Groote (1340-1384) was een theoloog, schrijver, gedreven kloosterhervormer en boeteprediker binnen de Katholieke Kerk. Hij preekte in de landstaal, stelde misstanden aan de kaak en streefde naar eenvoud. Sympathieke knakker. In Deventer zetten ze hem dan ook graag op een voetstuk. Hij heeft er een standbeeld en een museum. Naast dit “Geert Groote Huis” is echter een doodlopende steeg, die blijkbaar ook een geliefde hangplek is voor de jeugd. Hoe maak je duidelijk dat je hier als museum niet zo over te spreken bent? Met een aansprekend briefje achter het raam. De tekst nodigt letterlijk uit. Heel benieuwd of dit veel jeugdigen naar binnen heeft gelokt. We zouden het wellicht eens moeten vragen. En dan kunnen we meteen navragen hoe het precies met die zakjes hondenpoep…
Tefke van Dijk
Scheve service
Is het een aflopende zaak, of hebben we juist de stijgende lijn te pakken? Wie het weet mag het zeggen, maar bij de bibliotheek in Deventer is de service in ieder geval niet gewoon rechttoe rechtaan. Feit is dat dit servicebord voor meer vragen dan antwoorden zorgt. En dat terwijl een goede servicedienst er juist voor moet zorgen dat vragen een antwoord krijgen. Tijd om de serviceafdeling van een servicebeurt te voorzien? Zodat alles weer recht staat in deze overigens prachtige bieb. Koek en ei in de Koekstad.
Johan Koning
Sportcontrainer
Op weg naar nota bene een training loop ik voorbij een sportveldje in Utrecht. Een paar krachtpatsers hangen omgekeerd aan de rekken, die blijkbaar uit deze container zijn gekomen. Ja, ik lees ‘container’. Mijn ogen registreren wel, maar mijn hersenen vullen het meeste in: er zal wel ‘container’ staan. Een goed bewijs van dat we deels bottom-up lezen, maar vooral veel top-down. Pas in tweede instantie valt me de R op. Ik bestempel ‘sportcontrainer’ tot woordvondst. Of is dat te veel een containerbegrip? Ik kijk nog eens om naar de sporters en moet lachen: veel bottoms up.
Jeanine Mies
Lettervreugd is Tekstblads nieuwste rubriek: interessante, creatieve, mooie en opvallende taalvondsten, tegengekomen op straat. Zelf ook in Tekstblad verschijnen? Stuur je afbeelding met een kleine verheldering naar redactie@tekstblad.nl.