Afbeelding

photography-of-woman-using-laptop-1181681.jpg

Videobellen: welke video-app is het beste?

We werken massaal thuis, maar vergaderingen zijn nog steeds nodig. Gelukkig biedt de moderne technologie uitkomst. Alleen zijn niet alle platformen even secuur met de privacy van de gebruiker of zijn ze weer niet gebruiksvriendelijk. Daarom zetten we de voor- en nadelen van verschillende video-platformen op een rij!

Skype

Om te beginnen met de bekendste uit het lijstje: Skype. Het is een gratis programma van Microsoft, dat al jaren bestaat. Microsoft heeft voor zakelijk gebruik ook Teams, wat ook een optie is om te gebruiken binnen het bedrijf.

  • Voordelen: Iedereen kent het en je kan zelfs met 50 mensen tegelijkertijd in een gesprek zijn. Bijkomend voordeel: je kan je scherm delen met de anderen. Zo kan je toch PowerPoint-slides gebruiken voor je presentatie.
  • Nadeel: De gegevens blijven niet binnen de EU.
 

Zoom

Deze app is zelfs te gebruiken als je geen account hebt, zolang iemand anders maar het gesprek start. Met de gratis versie kun je 40 minuten met elkaar bellen. Afgelopen weken kwam de app echter veel in het nieuws vanwege problemen met de veiligheid. Op de website van de Consumentenbond is te lezen: “De iOS-app deelde data met Facebook. Ook stond in de privacyvoorwaarden dat Zoom video’s en chats mocht gebruiken voor commerciële doeleinden. Onder publieke druk is het daar nu mee gestopt.” Toch zijn er nog wat haken en ogen. Zo kan je Windows-wachtwoord bijvoorbeeld in verkeerde handen vallen bij het aanklikken van een verkeerd linkje. 

  • Voordelen: Geen account nodig, werkt op mobiel en de organisator kan het gesprek opnemen (jij kan wel zien dat dit gebeurt).
  • Nadelen: Naast de problemen met privacy, heb je maar 40 minuten gratis. En laten we eerlijk zijn: de meeste vergaderingen duren een stuk langer.

Bron: Consumentenbond

Hangouts

“Als je privacy belangrijk vindt, kun je Hangouts beter niet gebruiken”, zo schrijft de Consumentenbond. Google is eigenaar van Hangouts en deelt informatie van en over gebruikers met advertentienetwerken. Dat is niet goed voor je privacy.

  • Voordelen: Het is gratis tot een maximum van 10 deelnemers, je kan anderen makkelijk uitnodigen via hun emailadres.
  • Nadelen: Ook bij deze app laat de privacy te wensen over. Niet alleen deelt Google je gegevens met adverteerders, maar bij de gratis versie blijft deze data ook niet binnen de EU. Dat is vervelend, omdat je data dan niet beschermd is onder de Europese wetgeving. En je hebt een Google-account nodig om de app te kunnen gebruiken.

Bron: Consumentenbond

Videobellen: welke video-app is het beste?

Facetime

Facetime is het ‘Skype van Apple’. Deze app staat dan ook standaard op alle Appleproducten. Ook hier kan je met veel mensen tegelijk videobellen, namelijk met 32 collega’s!

  • Voordelen: Iedereen met een Appleproduct heeft Facetime en het maakt gebruik van end-to-end-encryptie, waardoor alleen jij en de ontvanger de inhoud kunnen bekijken.
  • Nadelen: Niet iedereen heeft een Apple en ook hier blijven de gegevens niet in de EU.

Bron: De Volkskant

Whatsapp

Tegenwoordig kan je ook videobellen via Whatsapp! Heel handig omdat veel mensen het al gebruiken. Wel houden sommigen graag werk en privé gescheiden, en door Whatsapp te gebruiken kan dit wel eens door elkaar gaan lopen. Overleg dus goed met elkaar of iedereen het hier mee eens is, voordat je voor Whatsapp kiest.

  • Voordelen: Het is gebruiksvriendelijk en ook deze app maakt gebruik van end-to-end-encryptie.
  • Nadelen: Whatsapp is van Facebook, dus de gegevens worden daarmee gedeeld. Ook kun je maar met 4 collega’s tegelijk bellen.

Bron: De Volkskrant

Signal

De app Signal heeft privacy hoog in het vaandel staan. De Consumentenbond raadt deze app dan ook aan als alternatief voor Whatsapp als je privacy belangrijk vindt. Dit omdat de app geen commerciële basis heeft (de ontwikkelaar leeft van donaties) en omdat de broncode openbaar is. Voor andere programmeurs is het dus transparant hoe de software werkt.

  • Voordeel: Privacy!
  • Nadelen: Minder bekend en je kan er alleen een-op-een gesprekken mee voeren.

Bron: Consumentenbond

Jitsi

Een alternatief voor Zoom. Ook voor deze dienst geldt dat je geen account nodig hebt: je kiest een naam en klaar! Voeg wel een wachtwoord toe, anders kunnen anderen in het gesprek inbreken. Ook legt de app geen beperkingen op in het aantal deelnemers of tijd. Jetsi heeft daarnaast net als Signal een openbare broncode en is veel privacyvriendelijker dan veel concurrenten.

  • Voordelen: Privacy en toegankelijkheid.
  • Nadelen: De verbinding is niet altijd stabiel en op andere browsers dan Chrome kun je kuren krijgen met de videodienst.

Bron: Consumentenbond