Afbeelding

Verzorgster houdt arm van oude man vast

Word je minder snel dement als je een dialect spreekt?

Onderzoekers vragen zich af of er een link is tussen het spreken van een dialect en het krijgen van dementie. Want, zo redeneren de onderzoekers, mensen die ook een dialect spreken zijn constant aan het schakelen. Dit zou wel eens hun cognitieve vaardigheden kunnen verbeteren. En wellicht helpt het op die manier ook tegen dementie. 

Dialect spreken

Dit gaan onderzoeker Martijn Wieling en promovendus Martijn Bartelds van de Rijksuniversiteit Groningen en het Centrum Groninger Taal en Cultuur bekijken. De 100.000 deelnemers van Lifeline, een grootschalig onderzoeksprogramma, hebben al een mail gekregen met de vraag of ze mee willen werken. Ten eerste moet duidelijk worden hoeveel mensen nog een streektaal spreken en of zij dit doorgeven aan de volgende generatie. Daarna gaan de onderzoekers kijken of deze mensen cognitieve voordelen ondervinden van het tweetalig zijn. Kunnen ze dingen beter onthouden of kunnen ze beter plannen? Dat zijn allemaal vaardigheden waar mensen met dementie problemen mee krijgen.   

Cognitieve voordelen 

Waarom deze tweetaligheid voordelen zou kunnen opleveren, legt Wieling uit aan RTV Noord: ‘Mensen die Gronings en Nederlands spreken, moeten vaak switchen. Afhankelijk van met wie ze praten of over welk onderwerp het gaat. Welke woorden gebruik je wanneer? Dat is voor hen heel normaal, maar op die momenten train je wel onbewust je cognitieve vaardigheden. En omdat je die op dat soort momenten traint, zou het kunnen zijn dat je daar op latere leeftijd voordelen van ondervindt.’

Streektaal op school 

En als uit het onderzoek blijkt dat het spreken van een dialect inderdaad cognitieve voordelen heeft? Wieling: ‘Dan is het naar mijn mening geen slecht plan wanneer scholen hun leerlingen de mogelijkheid bieden de streektaal te leren.’ Maar, zo zegt de onderzoeker tegen RTV Noord, hij wil nog niet op de zaken vooruitlopen. 
 

Bron: RTV Noord