Afbeelding

Checklist

4 tips om schrijffouten op te sporen

Je hebt de hele dag aan een verhaal gewerkt en het is tijd voor de deadline. Je hoopt dat je verhaal vrij is van typefouten en grammaticale fouten. Maar op dit punt ben je bang dat je iets hebt gemist terwijl je het al zo vaak hebt gelezen. Niemand is beschikbaar om het te lezen en het is bijna tijd om op 'publiceren' te klikken. Je zult dus zelf de fouten in je schrijfwerk op moeten sporen, hoe lastig dat ook is. De onderstaande tips helpen hierbij! Ga ze niet met elkaar vergelijken, maar gebruik ze juist allemaal!

Wijzig het design

Als je je te vertrouwd voelt met je verhaal, verander dan de manier waarop je het leest. Print het bijvoorbeeld uit als je op een scherm hebt gewerkt of wijzig het lettertype of de lettergrootte. Maak de tekst of achtergrond een andere kleur. Lees het hardop voor - aan jezelf of aan iemand anders - of laat iemand anders het aan je voorlezen. Elke keer dat je het op dezelfde manier leest, lees je er minder van en reciteer je er meer uit het hoofd. Zo mis je fouten in je teksten, wat je dus kunt voorkomen door het design te wijzigen. 

Herlees de tekst

Lees je verhaal nog een laatste keer, helemaal door - net zoals een lezer zou doen. Stop niet om iets op te zoeken of iets te veranderen. Maak een markering als iets je dwarszit en kom erop terug als je klaar bent. Als je toch teruggaat en een wijziging aanbrengt, moet je extra voorzichtig zijn om geen nieuwe fout in te voegen. Experts zeggen dat dit een van de meest voorkomende oorzaken van schrijffouten is. Je zult waarschijnlijk ook dubbele woorden tegenkomen tijdens dit soort herlezing, verwijder ze direct. 

Gebruik spellings- en grammaticacontrole

Gebruik technologie! Spellingcontrole- en grammaticacontroletools zijn een goede eerste verdedigingslinie. Als je niet in een programma werkt dat ze mogelijk maakt, kun je overwegen je workflow te wijzigen. Het is echter gemakkelijk om aan die kleine rode en groene kronkels te wennen en er gewoon overheen te lezen. Overweeg om één keer door te lezen waarbij je je alleen concentreert op de onderstreepte woorden en woordgroepen. Klik op elk exemplaar ervan en kijk wat het programma suggereert dat je anders zou kunnen doen. Natuurlijk hoef je hier niet in mee te gaan, maar het kan alsnog goed zijn in het opsporen van schrijffouten.

Controleer nog een keer

In de eerste alinea en de laatste alinea zitten veel fouten verborgen. Het is gemakkelijk om er na een tijdje overheen te lezen, omdat je ze praktisch uit het hoofd hebt geleerd. Controleer de kop, afbeeldingen, bijschriften en andere soortgelijke tekst. Dit kunnen alle lezers zijn die ze zien als ze je verhaal tegenkomen op sociale media, in zoekresultaten of op je startpagina. Als er een fout in die kleine momentopname zit, zullen lezers dan zelfs de moeite nemen om te klikken en meer te lezen? Vaak is het antwoord "nee". Je kop moet specifiek, rechttoe rechtaan, pittig - en schrijffoutvrij zijn!