Afbeelding

Verzekeringen

Drie belangrijke zakelijke verzekeringen om te overwegen

Ben je pas begonnen als ondernemer en flink aan het bouwen aan je bedrijf? Dan heb je het ongetwijfeld elke dag behoorlijk druk met de dagelijkse werkzaamheden. Toch is het belangrijk om af en toe ook tijd te maken voor algemenere zaken, zoals verzekeringen. Want hoewel het leven van een ondernemer draait om het nemen van risico’s, zijn er ook bepaalde risico’s die je zeker niet wilt nemen. In dit artikel bespreken we drie zakelijke verzekeringspolissen die je zeker zou moeten overwegen!

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De eerste polis die we onder je aandacht willen brengen, is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Hoewel je er liever niet over nadenkt, kan het zomaar gebeuren dat je bedrijf te maken krijgt met aansprakelijkheid en schadeclaims. Zeker als je groeit, meer mensen in dienst neemt en met meer klanten en leveranciers werkt, kan er wel eens wat misgaan.

Met de AVB is je bedrijf beschermd voor de kosten van aansprakelijkheid en schadeclaims. Stel dat jij, je werknemer of je product schade aanricht aan een persoon of aan zijn of haar spullen. Zeker bij bijvoorbeeld letselschade kunnen de kosten hiervan behoorlijk oplopen. Als je bedrijf hiervoor aansprakelijk wordt gesteld en een schadevergoeding moet betalen, dan kun je met een AVB aankloppen bij je verzekeraar. Daarvan krijg je een jurist toegewezen die je helpt met je verdediging en krijg je de kosten van een eventuele claim vaak (deels) vergoed.

Verzuimverzekering

Als je pas net begonnen bent, dan heb je waarschijnlijk nog geen personeel in dienst. Groeit je bedrijf door, dan zul je op een gegeven moment mensen moeten aannemen. Elke ondernemer met personeel krijgt wel eens te maken met verzuim. Als werknemers een paar dagen ziek zijn, dan levert dat meestal geen grote problemen op voor het bedrijf. Langdurig verzuim brengt wel problemen met zich mee.

Ten eerste levert een langdurig zieke werknemer natuurlijk geen geld op. Daarbij wordt de werkdruk voor het andere personeel vaak een stuk hoger. Ook ben je als werkgever verplicht om twee jaar lang het loon van de zieke werknemer door te blijven betalen. Dat is waar de verzuimverzekering om de hoek komt kijken.

De eerste twee jaar dat een personeelslid ziek is, moet je als werkgever minstens 70% van het loon door blijven betalen. In veel gevallen geldt zelfs dat je de volle 100% door moet blijven betalen. Dat zijn behoorlijke kosten voor een personeelslid dat verder geen geld oplevert. Met een verzekering ziekte werknemer kun je deze kosten (deels) vergoed krijgen van de verzekeraar. Op die manier kun je op zoek naar vervangend personeel en kun je weer focussen op groei.