Afbeelding

Schrijven

Hoe ga je als tekstschrijver mee met technologische innovaties en ontwikkelingen?

In veel branches is het belangrijk om op de hoogte te blijven van technologische innovaties en ontwikkelingen. Zo ook als tekstschrijver. Je kunt deze ontwikkelingen immers maar beter niet tegengaan, maar voor je laten werken. Verdiep je erin en durf nuttige tools in te zetten waar mogelijk. In dit artikel lees je handige tips.

Blijf op de hoogte

Het is goed om op de hoogte te blijven van technologische innovaties en ontwikkelingen. Lees je hier op regelmatige basis over in. Dit kun je doen over innovaties op het gebied van tekst, maar ook over algemene innovaties. Zo is het Internet of Things sterk in ontwikkeling. Dit korten we ook wel af tot IoT, een term die je voorbij kunt zien komen. Wat is IoT? Het sluit aan op de voortdurende digitalisering en dataficatie van het bedrijfsleven. Je kunt denken aan zelfrijdende auto’s en autonome productierobots. Die kun je in steeds meer werkvelden terug gaan zien. Denk aan robots die personeel in een ziekenhuis ondersteunen bij het uitdelen van medicijnen. En misschien loopt er over een tijdje op jouw kantoor ook wel een robot rond, bijvoorbeeld om koffie uit te delen. IoT verbindt de voorwerpen om ons heen met het internet zodat ze met elkaar kunnen ‘praten’. Dit lukt door machines en gebouwen te voorzien van computerchips en sensoren. Met een IoT netwerk kunnen bedrijven toepassingen bouwen. Het is een ontwikkeling die op steeds grotere schaal plaatsvindt en daarom zeker interessant is om in te duiken.

Gebruik nuttige tools

Je kunt als tekstschrijver steeds meer nuttige tools gebruiken om je te ondersteunen in je werkzaamheden. ChatGPT is daar op het moment natuurlijk het bekendste voorbeeld van. De ene tekstschrijver ziet het als de vijand, de andere tekstschrijver experimenteert er juist op los. En je kunt eigenlijk maar beter tot de tweede groep behoren. Natuurlijk gebruik je ChatGPT (of een vergelijkbare chatbot) niet om een tekst te laten schrijven en deze vervolgens klakkeloos over te nemen. Daarmee doe je je werk als tekstschrijver immers teniet. Maar je kunt nog veel meer, wat je wel van pas komt. Zet zo’n AI-tool bijvoorbeeld in als brainstormtool, om je aan ideeën te helpen voor een nieuw onderwerp voor een artikel. Of laat een tekst die je hebt geschreven controleren door de bot, die er misschien meer fouten uit haalt dan je vooraf zou verwachten. Feedback ontvangen is zo eigenlijk een stukje toegankelijker. Heb je eens een dag waarop je maar niet op het begin van een tekst komt? Vraag dan ChatGPT om een stukje te schrijven, dat je als basis gebruikt. Herschrijf zoveel je wilt en vul ook vooral aan, maar het kan je toch net op weg helpen als dat een keer nodig is. Een writer’s block is zo dus verleden tijd!

Pas relevante skills en tools toe

Uiteraard wil je als tekstschrijver ook de vaardigheden hebben om technologische innovaties slim in te zetten. Ben je bijvoorbeeld op de hoogte van de nieuwste SEO ontwikkelingen? En hoe ga je om met moderne CMS-platforms? Hier kun je webinars en workshops over volgen, als je het idee hebt dat je kennis niet meer (volledig) up to date is. Deze tools zijn immers snel in ontwikkeling. Na verloop van tijd kan het toch wat lastig zijn om het allemaal bij te benen. Blijf ook goed op de hoogte van de wensen van een doelgroep. Een tekst die tien jaar geleden goed scoorde, kan vandaag de dag soms namelijk nog maar weinig bereiken. Daarom is het belangrijk dat je schrijfstijl verandert gedurende de jaren, of in ieder geval enigszins. Verdiep je in verschillende doelgroepen en de tone of voice die hierop aansluit. Dit verwacht een (potentiële) werkgever of opdrachtgever immers ook van je.

Het is leuk om je te verdiepen in technologische innovaties en ontwikkelingen! Dat is in ieder geval de juiste houding om hierin aan te nemen. Ren er niet van weg. Dat gaat je uiteindelijk alleen maar tegenwerken. Grijp innovaties liever met beide handen aan en kijk hoe ze je verder kunnen brengen.