Waar wordt naar gekeken bij een professionele merkcheck?

Als het neerkomt op zakendoen, dan is een merk veel meer dan alleen een naam of logo; het is de belichaming van een bedrijfscultuur, vertegenwoordigt de kern van de bedrijfsstrategieën die worden genomen en het vormt het cruciale element in de marketingmix. Een sterke merkidentiteit kan dan ook een zeer noemenswaardige invloed hebben op het succes van een bedrijf. De significantie van merkbescherming is eveneens aanzienlijk, want hoe weet je of jouw gekozen merk uniek is en geen inbreuk maakt op andere bestaande merken? Dit is waarom een professionele merkcheck zo belangrijk is: 

Beschikbaarheid

Wanneer professionals in merkrecht aan de slag gaan met een merknaamcheck, dan is het eerste waar naar gekeken wordt, of het merk al bestaat. 

En dit klinkt misschien eenvoudig, maar de uitvoering is echter complexer dan je zou denken. Er wordt namelijk niet alleen gekeken naar exact dezelfde namen, maar ook naar namen die gelijkenissen tonen of op een andere manier verwarring kunnen veroorzaken.

Juridische belemmeringen

Een grondige merkcheck uitgevoerd door merkenbureau Bouma neemt ook eventuele juridische belemmeringen mee in de beoordeling. 

Hierbij moet gedacht worden aan het analyseren van merken die al geregistreerd zijn en de inschatting van de potentiële risico’s op een juridisch conflict. Het kan dus heel goed zijn dat een merknaam wel beschikbaar is, maar toch teveel lijkt op een andere naam die voor soortgelijke producten of diensten wordt gebruikt. 

In dat geval kan een rechtszaak wegens merkinbreuk volgen, wat betekent dat het wellicht raadzaam kan zijn om de samenstelling van het merk enigszins aan te passen. 

Internationale check

Heb je plannen om internationaal te gaan? Dan moet de check op letten op bedrijfsinternationaal niveau. Verschillende landen hebben immers hun eigen regels en wetten als het gaat om merkregistratie, en wat in het ene land acceptabel is, kan in een ander land als inbreuk worden beschouwd.

Taalkundige en culturele factoren

Verdergaand op een internationale merkcheck: woorden kunnen in verschillende culturen andere betekenissen of connotaties hebben. Een professionele merkcheck kan daarom ook een taalkundig en cultureel onderzoek omvatten om beter te berekenen dat de merknaam in verschillende markten goed ontvangen wordt.

Beeldmerk en stijlelementen

Naast de merknaam, is het ook belangrijk dat de logo's, kleuren en andere stijlelementen uniek zijn. Al deze elementen kunnen inbreuk maken op andere geregistreerde merken, dus een goede merkcheck brengt alle factoren in kaart. 

Toekomstbestendigheid

Tot slot wordt er gekeken naar de toekomstbestendigheid van het merk. Hierbij wordt meestal de volgende vraag gesteld: is het merk flexibel genoeg om mee te groeien met het bedrijf en eventuele uitbreidingen in producten of diensten? Met andere woorden, een goed merk moet schaalbaar en aanpasbaar zijn.