Afbeelding

Speelgoedbusje

Foto: Nubia Navarro via Pexels

Bijzonder: Taalkundig onderzoek door middel van rijdend laboratorium

De Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat met een laboratorium op wielen het land door rijden. Het zogenoemde Spraaklab komt misschien wel bij jou in de straat voor een onderzoek.

Spraaklab

Het Spraaklab wordt ingezet voor verschillende onderzoeken. Denk aan de verandering van de Nedersaksische en Friese dialecten, maar ook voor onderzoek naar de articulatie van mensen met de ziekte van Parkinson. Tegen RTV Drenthe zegt hoogleraar Jouke de Vries: "Dat we nu met dit Spraaklab in de noordelijke provincies kunnen rondrijden om tong- en lipbewegingen vast te stellen, is een grote aanwinst voor de universiteit Groningen."

Op de website van de universiteit staat te lezen: "Het mobiele lab heeft twee ruimtes: een monitoringsruimte voor maximaal twee onderzoekers en een geluidsgedempte ruimte voor maximaal twee deelnemers. SPRAAKLAB maakt het mogelijk om gepaste afstand te houden tussen onderzoeker en deelnemer, en is dus veilig voor data verzameling onder de huidige COVID-19 omstandigheden."

Hoe werkt het?

In het Spraaklab kunnen onderzoekers spraakopnames maken, oogbewegingen volgen, EEG-hersensignalen registreren en tong- en lipbewegingen meten. Volgens de faculteit heeft een rijdend lab enorm veel voordelen. Het kan ingezet worden bij grote evenementen, maar ook voor een onderzoek onder Parkinsonpatiënten is het een uitkomst. Decaan Thony Visser vertelt tegen RTV Drenthe: "Dit Spraaklab gaat de maatschappij in om met mensen op locatie onderzoek te doen. En dat is een prachtig symbool hoe we in de faculteit proberen te werken. Bovendien is experimenteel onderzoeken een belangrijk onderdeel voor dit taalkundige onderzoek en dat vergeten mensen nog weleens."

Bron: RTV Drenthe en RUG