Afbeelding

alphabet-close-up-communication-conceptual-278887.jpg

Deze taalfouten halen het bloed onder je nagels vandaan

Als taalfanaat weet jij best wanneer je een woord met -dt schrijft of dat je een e-mail begint met ‘naar aanleiding van uw vorige mail’. Zo zijn er veel taalfouten die je regelmatig voorbij ziet komen. Welke taalfout vind jij het vervelendst?

1. Na aanleiding van

Deze noemden we net al even. Je neemt naar aanleiding van een vacature contact op. De vergissing met ‘na’ komt waarschijnlijk doordat de -r slecht te verstaan is. Als je een brief schrijft naar aanleiding van een vacature, dan ben je in actie gekomen door de vacature die je gelezen hebt. Als je spreekt van ‘na aanleiding van’, dan zou je actie ondernemen na de aanleiding, niet door de vacature.

2. Gestresst

Omdat het zelfstandig naamwoord (stress) wel met twee s’en wordt geschreven, gaat het voltooid deelwoord van het werkwoord stress geregeld fout. Het werkwoord ‘stressen’ werkt in de Nederlandse taal net zoals het woord ‘lassen’ en daarom vervalt de tweede s. Het voltooid deelwoord is dus gestrest en niet gestresst.

3. Teveel

Het woord ‘teveel’ is op zichzelf niet fout, maar het wordt vaak foutief gebruikt. ‘Hij praat teveel’ klopt in dit geval niet. Wat je wilt zeggen is: ‘hij praat meer dan nodig’ en in deze context schrijf je een spatie tussen ‘te’ en ‘veel’. ‘Teveel’ klopt alleen wanneer het als zelfstandig naamwoord wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: ‘een teveel kan schadelijk zijn’. Kan je in een zin ‘te veel’ vervangen door ‘te weinig’? Dan schrijf je een spatie na ‘te’. Hij praat dus te veel.

4. Sowieso

Dit woord wordt op verschillende manieren verkeerd geschreven. Sowiezo, zoiezo, zowiezo, je kan het zo gek niet bedenken. Kans is dat je wel één van deze vormen voorbij hebt zien komen. De juiste vorm is ‘sowieso’.

5. Continue

Weer een woord dat niet fout is, maar niet goed wordt gebruikt. ‘Hij hoest continue’, klopt niet. Het is ‘hij hoest continu’. Wel goed is: ‘je maakt een continue beweging.’ Eigenlijk is het heel simpel: h oor je een ‘e’ dan schrijf je hem, anders niet.

Deze taalfouten halen het bloed onder je nagels vandaan