Nieuws - 6 april 2021
Code Diversiteit en Inclusie schreef de Handreiking Waarden voor een nieuwe taal, waarin handvatten staan voor het gesprek over inclusie, toegankelijkheid, gelijkwaardigheid en vrijheid. Ook de Nederlandse taal wordt hierin besproken.
Artikel - 25 maart 2021
Iedere redacteur krijgt ermee te maken: heb je je best gedaan om een tekst te perfectioneren, blijkt de auteur niet blij te zijn met je ingrepen. Integendeel: hij accepteert geen enkele verbetering en is zelfs boos. Wat ging er fout? En hoe kun je ervoor zorgen dat een auteur je suggesties en correcties wél accepteert?
Nieuws - 25 februari 2021
De regels rond kommagebruik zijn niet altijd even duidelijk. Dat het leesteken van belang is, dat is ondertussen wel bekend. Verkeerd gebruik van een komma kan soms vervelende of hilarische gevolgen hebben.
Nieuws - 23 februari 2021
De Nederlandse taal verandert door de jaren heen. Wij praten ook niet meer hetzelfde als tweehonderd jaar geleden, dus het is niet verrassend dat we in twintig jaar tijd ook verschillen zien. Dit zijn woorden die je tegenwoordig niet per se meer hoeft te verbeteren!
Nieuws - 16 februari 2021
De hilarische communicatiestijl van Bol.com op sociale media is ondertussen enorm bekend. Toch zal zo’n stijl niet voor ieder bedrijf lonen, vooral als je merk nog niet algemeen bekend is. Marketingfacts onderzocht of je beter direct kan zijn in je klantencommunicatie of juist niet.
Nieuws - 15 februari 2021
Mannelijke voornaamwoorden zoals ‘hij’ of ‘zijn’ worden in de Nederlandse taal nog steeds veel gebruikt wanneer er gesproken wordt over een groep. Bij ‘Iedereen poetst zijn tanden’, worden zowel mannen als vrouwen bedoeld. Toch blijkt de lezer niet vaak ook vrouwen voor zich te zien, zo blijkt uit onderzoek.
Nieuws - 9 februari 2021
Leuk om te weten waar spreekwoorden die je regelmatig gebruikt vandaan komen, toch? Eerder deelden we al de achtergrond van ‘de advocaat van de duivel spelen’ en ‘geld over de balk smijten’. Hier delen we er nog 5!
Nieuws - 2 februari 2021
Je hoeft niet krampachtig alle woorden in deze lijst uit je tekst te schrappen, maar het is goed om je bewust te zijn van de invloed die deze woorden op je tekst hebben. Het kan zorgen voor herhaling of vulling die niet nodig is. Hier zetten we een aantal woorden op een rij!
Nieuws - 28 januari 2021
De geschiedenis van verschillende uitdrukkingen die we dagelijks gebruiken, is vaak interessant. Weet je bijvoorbeeld waar ‘een scheve schaats rijden’ vandaan komt?
Nieuws - 21 januari 2021
Waar komen toch die uitdrukkingen vandaan zoals ‘geld over de balk smijten’ en ‘afgezaagd zijn’? Hier vind je de achtergrond van 5 verschillende bekende uitdrukkingen!
Nieuws - 19 januari 2021
De persconferenties van Mark Rutte en Hugo de Jonge over de coronamaatregelen staan bol van de metaforen. Soms zijn ze een bron van hilariteit, zoals bij het programma Even tot hier waar alle gebruikte metaforen achter elkaar werden gezet. Toch hebben we metaforen nodig, zegt Tekstblad columnist en taalstrateeg Sarah Gagestein in de podcast Woordwaarde.
Nieuws - 15 januari 2021
Heb je je wel eens afgevraagd of je Nederlands van een paar eeuwen geleden zou kunnen verstaan? Historisch taalwetenschapper Peter-Alexander Kerkhof en Ineke Huysman van het Huygens Instituut maakten er een podcast over.