Artikel - 12 april 2022
Marije van den Berg, onderzoeker, adviseur voor het lokaal bestuur en auteur van het boek Stop. Stopstrategie voor organisaties, vraagt zich in haar artikel af waarom ambtenaren niet gewoon stoppen met ingewikkelde taal. Hier noemt ze een aantal redenen waarom dat vaak niet gebeurt. Door Marèse Peters, Tekstbureau Streep
Nieuws - 14 december 2021
Als Nederlanders en Vlamingen met elkaar in gesprek gaan, zal de Vlaming zich op een gegeven moment aanpassen aan het taalgebruik van de Nederlanders, maar andersom zal dit niet gebeuren. Dit heeft professor Marc Swerts met zijn team op een creatieve manier onderzocht.
Artikel - 2 september 2021
Steeds vaker de overheid wetenschappelijke inzichten in over gedrag en gedragsbeïnvloeding. Of mensen gehoor geven aan je verzoek, is immers geen kwestie van een puur rationele afweging. Allerlei onbewuste processen spelen daarbij een minstens even grote rol.
Artikel - 19 augustus 2021
Welke taalveranderingen zijn tegenwoordig normaal die we zo'n 25 jaar geleden vreemd hadden gevonden?
Nieuws - 20 juli 2021
Ben jij ook dol op bizarre zinsconstructies, gekke typefouten en bizarre taalkundige verschijnselen? Wat is er dan leuker dan over dit alles te lezen in een goed boek over taal? Dit zijn 7 boeken over taal die niet in je boekenkast mogen ontbreken.
Artikel - 6 mei 2021
In april 2015 trok communicatiewetenschapper Leo Lentz (Universiteit Utrecht) de aandacht van de media met een jammerklacht over de tenenkrommende taalfouten van studenten. Ze spellen werkwoorden verkeerd en bouwen hun betogen slecht op. Dat kan zo niet langer, vindt hij. Studenten moeten strenger worden beoordeeld. Op verzoek van Tekstblad ging Joy de Jong op onderzoek uit. Zullen de klachten verdwijnen als we taaltoetsen en schrijfcursussen verplicht stellen?
Nieuws - 26 april 2021
Paniek! ‘Groter als’ zou vanaf nu goedgekeurd zijn in de Nederlandse taal, zo schreven verschillende Nederlandse en Belgische media. Taalpuristen zetten hun hakken in het zand – dat kan toch niet?
Nieuws - 20 april 2021
Kinderen gebruiken steeds vaker de Engelse spelling voor Nederlandse woorden, merkt het veelgebruikte oefenprogramma Squla. Honderd dagen hield Squla bij welke verengelsing het meeste voorkwamen bij de jonge gebruikers.
Nieuws - 13 april 2021
Deze vraag is al eeuwen oud. Shakespeare liet Julia zeggen “That which we call a rose, by any other name would smell as sweet”, waarbij hij suggereert dat het gebruik van een ander woord voor een ‘roos’, niets afdoet aan de geur van de bloem. Maar verandert een woord dan echt niet onze perceptie van de werkelijkheid?
Nieuws - 6 april 2021
Code Diversiteit en Inclusie schreef de Handreiking Waarden voor een nieuwe taal, waarin handvatten staan voor het gesprek over inclusie, toegankelijkheid, gelijkwaardigheid en vrijheid. Ook de Nederlandse taal wordt hierin besproken.
Artikel - 25 maart 2021
Iedere redacteur krijgt ermee te maken: heb je je best gedaan om een tekst te perfectioneren, blijkt de auteur niet blij te zijn met je ingrepen. Integendeel: hij accepteert geen enkele verbetering en is zelfs boos. Wat ging er fout? En hoe kun je ervoor zorgen dat een auteur je suggesties en correcties wél accepteert?
Nieuws - 25 februari 2021
De regels rond kommagebruik zijn niet altijd even duidelijk. Dat het leesteken van belang is, dat is ondertussen wel bekend. Verkeerd gebruik van een komma kan soms vervelende of hilarische gevolgen hebben.