Dit zijn de 5 boeken die kans maken op de Taalboekenprijs

Voor de derde keer is de shortlist van de Taalboekenprijs bekend gemaakt. De prijs is een initiatief van het Genootschap Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en Trouw. Wat opvalt in deze selectie: taalgeschiedenis is populairder dan boeken over grammatica en spelling. Dit zijn de vijf kanshebbers! 

Buurtaal, Praktische gids voor het Nederlands in België en Nederland

Door: Miet Ooms

Hoewel we in Nederland en Vlaanderen een vergelijkbare taal spreken, zijn beide Nederlandsen niet identiek. Die grote verschillen en nuances in uitspraak en woordenschat zorgen voor ‘hilariteit, ergernis, discussies en soms misverstanden en onbegrip’. Denk aan ‘poepen’, dat in het Vlaams minder een solo-activiteit is dan in het Nederlands. Vertaler, variatielinguïst en taalliefhebber Miet Ooms vergelijkt de talen en gebruikt daarbij rake voorbeelden en handige lijstjes voor onmiddellijk gebruik. 

Alles begint met A

Door: Diedrik van der Wal

Hoe zijn letters ontstaan? Alles begint met A is niet een integrale geschiedenis van het alfabet. Op de achterflap wordt het als volgt beschreven: “Het zijn eigenlijk biografieën – de petites histoires – van elke afzonderlijke letter, over de eigenaardigheden en lotgevallen van ‘onze’ letters.” Diedrik van der Wal, collectiespecialist bij het Meertens Instituut in Amsterdam, schetst in 27 portretten ons alfabetisch erfgoed. 
 

Het taaldier mens, Over de oorsprong, de geschiedenis en het gebruik van taal

Door: Jan Pekelder

De meeste diersoorten communiceren met elkaar, maar gebruiken daarvoor geen taal zoals de mens dat doet. In korte teksten geeft Jan Pekelder op speelse wijze antwoord op alle vragen die hierover in je op kunnen komen. Wanneer is taal ontstaan en waarom is ze uniek? Hoe heeft ze zich door de eeuwen heen ontwikkeld? Hoe verklaren we de verschillen tussen talen en waar komen overeenkomsten vandaan? Dit en meer lees je in Het taaldier mens.
 

Helder mij even op

Door: Ewoud Sanders

Dit boek bevat de beste, leukste en interessantste stukken uit de taalrubriek WoordHoek in NRC, geschreven door Ewoud Sanders. Een greep uit de vragen die hij beantwoordt: sinds wanneer ouwehoeren wij? Wat zijn de nadelen van bekakt praten? Heeft ladderzat echt iets met een ladder te maken? (Spoiler: ja!). Verder haalt hij onderwerpen aan zoals afkortingen, gebarentaal, seks- en liefdestaal, vrouwentaal, woorddebuten en verhaspelingen. 
 

Taalwetten maken en vinden. Het ontstaan van het Standaardnederlands

Door: Nicoline van der Sijs

Hoe en wanneer is de Nederlandse standaardtaal ontstaan? Nicoline van der Sijs, senior-onderzoeker en hoogleraar historische taalkunde, onderzoekt deze vraag. Ze laat zien hoe taalgeleerden in de zestiende en zeventiende eeuw discussieerden over de vraag hoe de ideale standaardtaal eruit zou moeten zien en hoe ze de taalnormen voor het Standaardnederlands vaststelden. Er wordt stilgestaan bij bestaande aannames, de invloed van dialecten en de Duitse taal, en recente ontwikkelingen. Van der Sijs won de vorige Taalboekenprijs.
 

De Taalboekenprijs 2021 wordt uitgereikt op 2 oktober in het radioprogramma De Taalstaat.

Covers

Bron: Trouw
 

Tags