Afbeelding

bloggen.jpeg

Een goede blogpost schrijven met deze 7 tips

Goede blogpost bloggen tipsWil je een nieuwe blog beginnen? Of wil je je bestaande blog naar een hoger niveau tillen? Dan zijn niet alleen mooie foto’s en interessante onderwerpen van belang. Het is namelijk ook essentieel dat je blogposts prettig zijn om te lezen en de lezer erbij houden. Hoe schrijf je dan precies een goede blogpost? Tekstblad helpt je graag op weg.

Begin met een pakkende titel en inleiding

De lezer bepaalt op basis van de titel (en eventueel de inleiding) van een blogpost of hij het artikel leest of niet. Daarom is het van belang dat je in de titel en inleiding direct duidelijk maakt waar de tekst over gaat, maar dat je ook de aandacht van de lezer trekt. Al eerder verschenen er artikelen op Tekstblad over de perfecte titel en een pakkende inleiding. In deze artikelen vind je de nodige tips.

Gebruik alinea’s en tussenkopjes

Teksten op het internet, zoals een blogpost, worden anders gelezen dan bijvoorbeeld romans. De lezer scant de tekst als het ware: hij kijkt naar tussenkopjes en naar de eerste en laatste zin van de tekst om te bepalen welke delen van de tekst voor hem relevant zijn. Daarom is het van belang om de tekst in een blogpost op te delen in behapbare brokken en die van tussenkopjes te voorzien. Dit creëert ook overzicht en rust in je tekst.

Schrijf volgens de SEO-richtlijnen

Een goede blogpost leest niet alleen prettig, maar is ook geschreven volgens de SEO-richtlijnen. Dit houdt in dat de blogpost vindbaar is via zoekmachines. Dat kan je namelijk meer bezoekers opleveren. Het idee bij SEO is dat je een of meerdere zoektermen kiest en die in de titel zet, een paar keer in de tekst laat terugkomen, in één tussenkopje plaatst en in de alt-tekst van de afbeeldingen gebruikt. Let er wel op dat je de zoekterm ook niet te vaak gebruikt, want dan komt je blogpost minder natuurlijk over.

Wees persoonlijk

Blogs zijn vaak bedoeld als een soort online dagboek. Mensen lezen het graag omdat ze nieuwsgierig zijn naar jou, de persoon achter de blog. Probeer je blogposts daarom persoonlijk te houden. Vertel iets over jezelf, deel een ervaring, toon emoties of geef je mening over een kwestie. Het spreekt lezers bijvoorbeeld vaak aan als je tips geeft op basis van je eigen ervaringen in plaats van zomaar uit het niets.

Schrijf gedetailleerd en met anekdotes

Lezers zijn niet alleen dol op persoonlijke artikelen, maar houden ook vaak van korte en herkenbare anekdotes. Beschrijf een blunder, een grappige situatie of een interessante dialoog. Zo trek je de lezer direct in je verhaal. Maak dit ook concreet en bespreek grappige details of andere aspecten die jouw verhaal interessanter maken.

Verwijs naar andere interne of externe pagina’s

Je kunt in een blogpost maar een beperkt aantal woorden kwijt. Soms betekent dit dat je niet over elk onderwerp kunt uitwijden. In plaats daarvan kun je links opnemen naar andere pagina’s binnen jouw blog of naar een artikel op een andere website. Dit voegt iets toe aan je website, want je artikel geeft de lezer niet alleen informatie, maar biedt ook aanwijzingen waar hij verdere informatie kan vinden.

Eindig met een call to action

Een blog schrijf je voor een publiek van lezers. Het is zonde als je lezer jouw ideeën tot zich heeft genomen en je blog daarna zonder actie weer verlaat. Daarom is het goed om jouw lezerspubliek er ook bij te betrekken. Dit kun je doen door een blogpost te eindigen met een call to action, oftewel door de lezer aan te zetten tot actie. Een call to action kan bijvoorbeeld een vraag aan de lezer zijn, maar ook een uitnodiging om jouw blog op social media te volgen. Op die manier sluit je je blogpost passend af.

Tags