Afbeelding
Een zin beginnen met 'en'?
Is het toegestaan om een zin te beginnen met 'en'? Veel taalpuristen zijn ervan overtuigd dat en alleen bedoeld is als voegwoord om twee zinnen met elkaar te verbinden. Toch is het grammaticaal gezien mogelijk om een zin te beginnen met het woord en. Sterker nog, het woord 'en' kan na een punt ook een specifieke functie hebben.
De regels met betrekking tot het woord 'en'
Het woord 'en' is een nevenschikkend voegwoord en koppelt meestal twee hoofdzinnen aan elkaar met een samengestelde zin als resultaat. Volgens Taaladvies is het echter ook toegestaan om en aan het begin van een zin na een punt te gebruiken. In dit geval is er nog steeds sprake van een verbinding tussen twee zinnen, maar valt het verband of de tweede zin meer op.
De stilistische functie van 'en' aan het begin van een zin
Wat is de functie ervan om het woord ‘en’ niet tussen twee zinnen te zetten, maar aan het begin van een zin te gebruiken? Door dit te doen, fungeert de zin met en als een soort nagedachte. De punt vormt immers al het einde van de eerste zin en met en geef je aan dat er toch nog extra informatie volgt. Het verschil is te zien in de voorbeeldzinnen hieronder:
1. Ik ga graag naar school en ik houd van tekenen.
2. Ik ga graag naar school. En ik houd van tekenen.
Ook kan het woord 'en' voorkomen aan het begin van een vraagzin. In dat geval is het woord bedoeld om de andere persoon aan te sporen om een antwoord te geven. Een voorbeeld daarvan is hieronder te zien
3. En, ga jij graag naar festivals?
Wel is het volgens Taaladvies vooral gebruikelijk om een zin te beginnen met 'en' in informele teksten. In zakelijke of academische teksten komt het minder vaak voor.
Andere voegwoorden aan het begin van een zin
Hetzelfde geldt trouwens voor de woorden 'maar', 'of', 'dus' en 'want'. Ook met deze voegwoorden kun je een zin beginnen. Maar de voorkeur om dit wel of niet te doen, zal waarschijnlijk per tekstschrijver verschillen.
Bronnen
Als tekstschrijver of communicatieprofessional op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?
Dan is Tekstblad jouw lijfblad. Want Tekstblad is hét tijdschrift over tekst en communicatie. Van de speeches van Mark Rutte en de nieuwste inzichten in SEO tot de joviale toon waarop bedrijven als Etos en IKEA klanten aanspreken. En het blad wordt gemaakt door communicatiewetenschappers, schrijftrainers en tekstschrijvers. Kortom, onmisbaar voor iedere communicatieprofessional en tekstschrijver.
Eerste jaar meer dan 50% introductiekorting èn een welkomstcadeau bij een abonnement!