Afbeelding
Onderzoek: ‘Ook universitair opgeleiden snappen maar de helft van de troonrede’
De jaarlijkse troonrede van de koning staat elke keer weer bol van moeilijke ambtenarentaal. Olaf Geysendorpher van communicatiebureau Proven Context besloot met zijn collega de troonrede van vorig jaar te herschrijven in ‘normale taal’ en stuurde deze op naar het Ministerie van Algemene Zaken. Onnodig, vond het Ministerie, want de troonrede zou te begrijpen zijn voor middelbare scholieren. Dat leek Geysendorpher onwaarschijnlijk.
‘Wij zijn hiervoor opgeleid’
Geysendorpher en zijn collega’s vonden de taal al ingewikkeld. "We speelden af en toe een zin opnieuw af. Zelfs onderling hadden we discussies, terwijl we hiervoor zijn opgeleid." Ze schakelden onderzoeksbureau Direct Research in om te zien hoe goed de troonrede nu echt begrepen werd. Daarvoor werden 10 zinnen voorgelegd aan een panel en de deelnemers moesten vertellen wat de zin betekent. Bij sommige zinnen leidde dat tot 30 verschillende interpretaties. De scores van de verschillende panels waren dan ook niet hoog.
• Vmbo’ers snapten 2,2 van de 10 zinnen
• Havisten haalden een 3,3.
• Maar ook universitair opgeleiden snapten slechts 5,7 zinnen.
Bijzinnen en definities
Dat de troonrede zo moeilijk is komt doordat het door meerdere mensen moet worden goedgekeurd. Dat vertelt Suzanne Bos, expert in overheidscommunicatie, aan RTL Nieuws. “Je krijgt daarom veel bijzinnen en er staan veel definities in één zin." De troonrede, al minder ingewikkeld dan vroeger, kan een stuk simpeler. Bos: "Als je de troonrede begrijpelijk maakt voor alle burgers is dat een manier om de kloof kleiner te maken tussen burger en overheid.” Volgens Bos gaat Binnenlandse Zaken kijken waar het misgaat.
Bron: RTL Nieuws
Verder lezen?
• Hoe goed begrijp jij de troonrede? Doe zelf de test van communicatiebureau Proven Context.
• Olaf Geysendorpher deelde eerder op Tekstblad.nl 7 tips voor een betere eindcorrectie.