Afbeelding

taalfouten_in_sollicitatiebrieven.png

7 veelgemaakte taalfouten in sollicitatiebrieven

taalfouten sollicitatiebrievenJuist in deze tijd waarin de banen niet voor het oprapen liggen, is een goede sollicitatiebrief van groot belang. Een goede sollicitatiebrief betekent ook een brief zonder spel- en taalfouten. Een taalfout is snel gemaakt, maar is ook vaak een eerste afknapper voor werkgevers. Wij helpen je om deze 7 veelgemaakte fouten in sollicitatiebrieven te voorkomen.

1. D/t-fouten

Met stip op één staan de d/t-fouten. Is het nu ‘ik heb veel betekend’ of ‘ik heb veel betekent’? Met de regels van het ezelsbruggetje ’t kofschip kom je een heel eind om dit soort taalfouten in sollicitatiebrieven te voorkomen. Als een werkwoordsstam eindigt op een klank die in ’t kofschip voorkomt, dan eindigt een voltooid deelwoord op een ‘t’. Zo niet, dan is de uitgang een ‘d’. Persoonsvormen in de tweede en derde persoon enkelvoud krijgen altijd een ‘t’ achter de werkwoordsstam. Daarom is het ‘hij wordt’ en ‘het betekent’.

2. Hoofdletters

Veel mensen schrijven opleidingsniveaus als hbo en wo met hoofdletters (‘HBO’ en ‘WO’). Dit is echter niet juist. Deze opleidingsniveaus hoor je altijd met kleine letters te schrijven. Overigens schrijf je ook de woorden ‘cv’ of ‘curriculum vitae’ officieel zonder hoofdletters.

3. Samenstellingen

In het Nederlands schrijf je woorden vaak aan elkaar als ze samen één woord vormen. Het is bijvoorbeeld niet ‘social media kanalen’, maar ‘socialmediakanalen’. Soms gebruik je bij een klinkerbotsing of ter verduidelijking een koppelteken, maar een spatie tussen twee bij elkaar horende woorden komt bijna nooit voor. Zie ook dit artikel met meer informatie over samenstellingen in het Nederlands.

4. U of uw?

Een veelgemaakte fout heeft betrekking op het bezittelijke voornaamwoord ‘uw’. Het normale persoonlijk voornaamwoord is ‘u’, maar het bezittelijke voornaamwoord krijgt altijd een ‘w’ erachter. Het is dus ‘uw vacature’ en niet ‘u vacature’.

5. Te formeel taalgebruik

Dit is op zich geen taalfout, maar wel iets om op te letten. Een sollicitatiebrief hoort natuurlijk formeel te zijn, maar te formeel is niet nodig. Vermijd liever te ouderwetse woorden of woorden die bijna niemand gebruikt. Daarmee maak je namelijk vaak geen vlotte indruk. Het gaat dan om woorden als ‘indien’ of ‘opdat’. Gebruik in plaats daarvan liever het meer gebruikelijke ‘als’ of ‘zodat’.

6. Congruentiefouten

Een veelgemaakte taalfout in sollicitatiebrieven en in het Nederlands in het algemeen is de congruentiefout. Dit betekent dat je een enkelvoudig onderwerp combineert met een meervoudige persoonsvorm of andersom. Vooral bij onderwerpen als ‘het aantal mensen’ of ‘5% van de bedrijven’ is het belangrijk om op te letten. In deze gevallen hoor je namelijk een enkelvoudige persoonsvorm te gebruiken. Het is bijvoorbeeld ‘5% van de bedrijven valt voor mij af’ in plaats van ‘vallen af’.

7. Uitschrijven van getallen

In het Nederlands schrijf je in principe alle getallen onder 20 en ronde getallen (honderdtallen en duizendtallen tot en met twaalfduizend) uit in woorden. Juist is dus ‘Ik werkte samen met drie collega’s en niet ‘3 collega’s.’. Ook kun je bij grote getallen ‘miljoen’ of ‘miljard’ het beste uitschrijven in woorden om te voorkomen dat er een enorme getallenreeks in je sollicitatiebrief komt te staan.