Nieuws - 26 april 2021
Paniek! ‘Groter als’ zou vanaf nu goedgekeurd zijn in de Nederlandse taal, zo schreven verschillende Nederlandse en Belgische media. Taalpuristen zetten hun hakken in het zand – dat kan toch niet?
Nieuws - 23 februari 2021
De Nederlandse taal verandert door de jaren heen. Wij praten ook niet meer hetzelfde als tweehonderd jaar geleden, dus het is niet verrassend dat we in twintig jaar tijd ook verschillen zien. Dit zijn woorden die je tegenwoordig niet per se meer hoeft te verbeteren!
Nieuws - 17 december 2020
Wanneer je in een zin verwijst naar een bedrijf, gaat dit nog wel eens fout. Er wordt gesproken over “het merk dat haar naam gaat veranderen”. Om de haverklap vind je verwijzingen naar bedrijven met “haar” en “zij”, vaak onterecht. Waar gaat het fout?
Nieuws - 4 mei 2017
“Check je brief vooral nog eens op spelfouten!” luidt vaak het advies voor de perfecte sollicitatiebrief. Maar kunnen een paar spelfouten in een sollicitatiebrief echt fataal zijn? Frank Jansen en Daniël Janssen onderzochten in hoeverre spelfouten in een sollicitatiebrief of in een sponsorbrief het oordeel van de lezer en de overtuigingskracht van de brief beïnvloeden.
Nieuws - 3 mei 2017
Een stijlfout houdt in dat je zonder opzet afwijkt van de stilistische conventies van een taal. Dit betekent dat je de fout niet bewust maakt om een bepaald effect te bereiken, maar dat het om een fout gaat die er per ongeluk tussendoor glipt. Hoe herken je stijlfouten nu eigenlijk? In dit artikel nemen wij 7 veelgemaakte stijlfouten onder de loep.
Nieuws - 2 mei 2017
Steeds vaker hoor je Nederlanders dingen zeggen als ‘het feest wat gegeven is’. Dit soort constructies roepen regelmatig grote ergernis op onder taalpuristen. Het is ‘het feest dat’ roepen zij dan angstvallig uit. Maar hoe zit het nu eigenlijk echt volgens de Nederlandse taalregels? Wanneer is het ‘dat’ en wanneer is het ‘wat’?
Nieuws - 2 mei 2017
Soms kun je onderdelen van een zin weglaten. Dit noem je ook wel samentrekkingen. Ideaal, zou je denken. Toch gaat het bij samentrekkingen ook vaak mis. Een foutieve samentrekking is snel gemaakt. Maar wanneer is een samentrekking nu eigenlijk correct en wanneer is hij foutief?
Nieuws - 25 april 2017
Het is ontzettend handig dat er tegenwoordig zoiets bestaat als spellingcontrole in Word. Helaas zijn er echter ook allerlei fouten die de spellingscontrole niet altijd herkent. Dit zijn 7 fouten die er ook met spellingscontrole zomaar eens doorheen kunnen glippen. Doe er je voordeel mee.
Nieuws - 5 april 2017
Juist in deze tijd waarin de banen niet voor het oprapen liggen, is een goede sollicitatiebrief van groot belang. Een goede sollicitatiebrief betekent ook een brief zonder spel- en taalfouten. Een taalfout is snel gemaakt, maar is ook vaak een eerste afknapper voor werkgevers. Wij helpen je om deze 7 veelgemaakte fouten in sollicitatiebrieven te voorkomen.
Nieuws - 25 januari 2017
Contaminaties, oftewel het door elkaar halen van betekenisverwante woorden of uitdrukkingen, komt vaker voor dan je denkt. Nu ligt de fout bij sommige contaminaties redelijk voor de hand, maar er zijn ook contaminaties waarbij menigeen de fout niet inziet. Kun jij de contaminaties in onderstaande 10 zinnen herkennen?