Afbeelding

Woordenboek

Foto: Pixabay

‘Groter als’ is nu ook goedgekeurd, of toch niet?

Paniek! ‘Groter als’ zou vanaf nu goedgekeurd zijn in de Nederlandse taal, zo schreven verschillende Nederlandse en Belgische media. Taalpuristen zetten hun hakken in het zand – dat kan toch niet?

Wat gebeurde er?

De media schreven uitbundig dat ‘groter als’ ook goed is, omdat de regels zouden zijn versoepeld. Dat zou zijn omdat er in de nieuwe versie van de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS) zou staan dat ‘groter als’ niet meer fout is. Ook niet in de informele sfeer. In een opiniestuk in De Volkskrant wordt het ‘de doodsteek van de Nederlandse grammatica’ genoemd. 

De verwarring kan ontstaan zijn, zo schrijft Het Parool, door de vraag wat de ANS precies is. Zo schrijft de krant: Het is beschrijvend en niet voorschrijvend: er staat in hoe de Nederlandse taal gebruikt wordt, niet hoe ze gebruikt moet worden. Er bestaan geen officieel vastgelegde grammaticaregels, zegt de ANS. 

Is de grammaticaregel versoepeld?

Nee, zegt taalwetenschapper Ronny Boogaart tegen EenVandaag. "Er is inderdaad een nieuwe versie van de ANS gekomen, maar daarin staat precies hetzelfde over 'als en dan' als in de vorige versie van 1997." Boogaart werkte ook mee aan deze nieuwste versie van de ANS en vindt het dan ook vreemd dat het niet gecontroleerd is door de media. 

Als reactie op het opiniestuk van de Volkskrant, schreef hij er zelf een. Hij schrijft: “De twee varianten bestaan al eeuwen naast elkaar en voor veel sprekers van het Nederlands is in hun dagelijkse spreektaal, inclusief tweets en WhatsApp-berichten, ‘groter als’ de normale vorm.”

Wat staat er dan wel in de ANS?

In de regels van de ANS is te vinden dat je na een vergrotende trap ‘als’ en ‘dan’ kan krijgen, maar direct daarna staat op de site geschreven: Het voegwoord als is in deze functie niet voor alle taalgebruikers aanvaardbaar. Voor velen is dan zelfs een sjibbolet voor correct Nederlands. Wie moeilijkheden op dit gebied wil vermijden, kan zich daarom beter van het gebruik van ongelijkheid-aanduidend als - waar op zichzelf beschouwd geen enkel bezwaar tegen bestaat - onthouden.