Afbeelding
Foto: Pexels
Het belang van de komma
De regels rond kommagebruik zijn niet altijd even duidelijk. Dat het leesteken van belang is, dat is ondertussen wel bekend. Verkeerd gebruik van een komma kan soms vervelende of hilarische gevolgen hebben.
Red oma
De komma is vooral bedoeld om verwarring te voorkomen. Een bekend voorbeeld is de Engelse zin Let’s eat Grandma in plaats van Let’s eat, Grandma. Een vrij belangrijke komma, aangezien deze het leven van oma redt. Verder is het van belang dat je een komma plaatst wanneer je een pauze hoort, maar ook dit is subjectief: een zin kan op verschillende manieren gelezen worden.
Oxford-komma
In een opsomming hebt je ook komma’s nodig, soms zelf één extra. Een komma plaatsen voor het woordje en kan veel misverstanden voorkomen. Contentsite Yuqo noemt het voorbeeld: “Ik houd van mijn honden uitlaten, Janis Joplin en Keith Richards.” Met een extra komma – de Oxford-komma – is het duidelijk dat niet de honden Janis en Keith heten, maar dat de spreker fan is van de rocksterren. Toch is er ook weerstand tegen de Oxford-komma. “Neem Anneke, een zangeres, en een film mee.” Neem je nu Anneke plus een zangeres plus een film mee? Of neem je een zangeres genaamd Anneke mee?
Duidelijk zijn deze voorbeelden niet. Soms is het dus aan te raden om de zin anders op te schrijven. Bijvoorbeeld: “Ik houd van Janis Joplin, Keith Richards en van mijn honden uitlaten.”
De komma kost geld
Ook in de Nederlandse notatie van getallen is de komma van groot belang. Gemeente Den Haag ging in 2019 de mist in toen er bij 69 mensen een te hoge uitkering werd gestort. De oorzaak? Het gebruik van een punt in plaats van een komma. Het hoogste bedrag dat onterecht werd uitgekeerd was 108.117 euro en het laagste bedrag 7419 euro, aldus de website Gemeente.nu. Ook in Amsterdam ging het fout. Er werd 188 miljoen euro uitgekeerd, in plaats van 1,88 miljoen. Het kostte de gemeente veel moeite om het te veel betaalde geld terug te krijgen.
Spinazie
Taalexpert Peter van de Horst schrijft op Schrijven Online over een grappige kommafout die dateert uit 1870. Een Duitse scheikundige berekende het ijzergehalte van spinazie. Hij zette de komma verkeerd, waardoor spinazie 35 mg ijzer per 100 g bevatte. In werkelijkheid ging het om 3,5 mg. We beschouwen spinazie mede hierdoor nog steeds als heel gezond, ook al is deze fout eerder bewezen.
Wil je de regels nog even nalezen? Lees dan dit artikel.