Welke impact heeft thuiswerken op de communicatie?

Communicatie is van belang voor alle bedrijven. Thuiswerken heeft deze communicatie in ieder geval veranderd, maar of we er beter van geworden zijn? Communicatieadviesbureau Loo van Eck deed onderzoek. 

Slechte communicatie

Voor het onderzoek interviewde het bureau meer dan duizend Nederlanders in loondienst. Een belangrijke conclusie is dat de helft van de ondervraagden vindt dat er binnen hun bedrijf niet goed wordt gecommuniceerd. Een derde is van mening dat afspraken daardoor niet goed worden nageleefd. 

Verschillen per sector

Wel viel het op dat er per sector een aantal verschillen waren. Werknemers werd de volgende stelling gegeven: “De coronacrisis is van positieve invloed geweest op de manier waarop binnen mijn organisatie afspraken worden nagekomen”. Binnen de communicatiesector werd een positieve invloed ervaren (55%), terwijl mensen die werken in vervoer en logistiek dat niet vonden. 72% van hen vond dat de coronacrisis juist van negatieve invloed was geweest. Deze slechte communicatie zorgt, volgens medewerkers in de logistiek, voor een slechte naleving van gemaakte afspraken (57%).

Verder waren mensen binnen de sector ‘openbaar bestuur en overheidsdiensten’ en ‘zakelijke dienstverlening’ maar iets positiever (respectievelijk 52% en 51%). In het onderwijs was de ervaring minder positief. ‘Slechts’ 41% vond dat de coronacrisis de communicatie verbeterd heeft.  

Terug naar kantoor

Mannen zijn pessimistischer over de terugkeer naar het kantoor dan vrouwen. 30% van de mannen onder de 30 jaar meent dat weer werken op kantoor een slechte invloed gaat hebben op de communicatie. Dat geldt voor maar 9% van de vrouwen onder de 30. Gemiddeld verwacht 19% van de ondervraagden problemen wanneer we weer fulltime het kantoor binnenstappen. 

Videovergaderen

Dertigers en veertigers geven aan liever te blijven videobellen dan weer fysiek te gaan vergaderen. Maar liefst een derde zou graag alleen nog maar videovergaderen. Voor lezers die zich bij hen aansluit hebben we nog een paar tips:
•    Digitaal communiceren: hoe doe je het goed?
•    Videobellen: welke video-app is het beste?
•    6 tips voor het overzichtelijk notuleren van een vergadering

Bron: Consultancy.nl