Wij vinden privacy belangrijk. We gaan dan ook zorgvuldig met persoonsgegevens om. Lees er alles over in ons privacy-statement.
Kruimelpad
Spelling
Nieuws - 25 april 2017
Het is ontzettend handig dat er tegenwoordig zoiets bestaat als spellingcontrole in Word. Helaas zijn er echter ook allerlei fouten die de spellingscontrole niet altijd herkent. Dit zijn 7 fouten die er ook met spellingscontrole zomaar eens doorheen kunnen glippen. Doe er je voordeel mee.
Nieuws - 29 maart 2017
Verwijswoorden zijn voor veel Nederlanders nogal een ding. Is het ‘Het kabinet bedankt haar voorzitter’ of bedankt het kabinet ‘zijn voorzitter’? Met de nodige regelkennis en een woordenboek erbij is dat in feite helemaal niet zo lastig. Wij zetten de regels nog eens voor je onder elkaar.
Nieuws - 10 maart 2017
“Hun hebben dat echt gezegd.” Steeds vaker halen Nederlanders ‘hun hebben’ en ‘zij hebben’ door elkaar. Vooral jongeren gebruiken regelmatig ‘hun’ als onderwerp. Er ontstaat onder niet-gebruikers soms een ware hun-allergie. Wat is nu eigenlijk de geschiedenis van ‘hun hebben’? En zal deze vorm in de toekomst nog wel als fout worden beschouwd?
Nieuws - 1 maart 2017
Het is bekend dat je in het Nederlands elke zin begint met een hoofdletter. Ook eigennamen als Jan of het Rode Kruis krijgen een hoofdletter. Maar hoe zit het met namen voor godsdiensten of met een woord als ‘eskimo’? In dit artikel zetten we de belangrijkste regels voor het gebruik van hoofdletters bij namen nog eens voor je op een rijtje.
Nieuws - 8 februari 2017
Samenstellingen zijn voor veel Nederlanders een lastig taalkundig fenomeen. In het Nederlands schrijf je woorden vaker aan elkaar dan in bijvoorbeeld het Engels, maar soms is daar ook nog eens een koppelteken bij nodig. Weet jij hoe je deze 10 samenstellingen volgens de Nederlandse spellingregels schrijft?
Nieuws - 19 juni 2011
De Tilburg University heeft een spellingcontrole ontwikkeld die verder gaat dan spelling. Het programma herkent ook foutief gebruikte taal.
Een voorbeeldje. Een traditionele spellingcontrole ziet geen kwaad in het zinnetje ‘Hij zij dat zei verpleeg kundige was’. Dat komt doordat ‘zij’ een bestaand woord is. Net als ‘zei’ en ‘verpleeg’ en ‘kundige’ Maar het wordt hier allemaal wel fout gebruikt.
Lees verder
Artikel - 1 augustus 2010
Verhalen in de media worden vaak alleen gezien als entertainment. De meeste mensen lezen, beluisteren of bekijken deze verhalen om zich te vermaken. Toch schrijft men ook verdergaande effecten dan slechts een plezierige ervaring aan verhalen toe. Zo stellen critici van de serie 24, waarin de hoofdpersoon Jack Bauer zijn vijanden regelmatig martelt om benodigde informatie te verkrijgen, dat de serie aanzet tot een grotere mate van acceptatie van martelen als een geoorloofde methode.
Zoeken
Lees Tekstblad
» huidig nummer
» komend nummer
1e jaar Tekstblad vanaf slechts € 24,95
Profiteer nu!