Afbeelding

fouten_spellingscontrole.jpg

7 taalfouten die de spellingscontrole niet herkent

Het is ontzettend handig dat er tegenwoordig zoiets bestaat als spellingcontrole in Word. Helaas zijn er echter ook allerlei fouten die de spellingscontrole niet altijd herkent. Dit zijn 7 fouten die er ook met spellingscontrole zomaar eens doorheen kunnen glippen. Doe er je voordeel mee.

1. Lidwoordfouten

Niet iedereen weet dat ‘het account’ juist is en dat ‘de account’ incorrect is. Een lidwoordfout is soms sneller gemaakt dan je denkt. Sommige nieuwe versies van Word herkennen dit soort fouten, maar dat is niet altijd het geval. Als je twijfelt over het juiste lidwoord, is Welk lidwoord een handige website. Hier kun je snel en eenvoudig het juiste lidwoord bij een zelfstandig naamwoord vinden.

2. Verkeerd verwijswoord

Naar sommige woorden verwijs je terug met ‘hij’ of ‘hem’, terwijl je bij andere woorden voor ‘zij’ en ‘haar’ moet kiezen of juist voor ‘het’. Veel Nederlanders maken hier fouten in. Juist dat zijn fouten die de spellingcontrole snel over het hoofd ziet. Op Tekstblad.nl verscheen al eerder een artikel over de regels voor het gebruik van deze verwijswoorden met de nodige uitleg.

3. Contaminaties

Contaminaties zijn verhaspelingen, wat inhoudt dat je twee uitdrukkingen door elkaar haalt. Denk bijvoorbeeld aan ‘het kost duur’ of ‘in hart en ziel’ (moet zijn: ‘het is duur’ en ‘in hart en nieren’). Dit zijn fouten die snel gemaakt zijn, maar waar de spellingscontrole je niet bij kan helpen. Tien veelvoorkomende contaminaties vind je in dit artikel op Tekstblad.nl.


 

Covers van TekstbladAls tekstschrijver of communicatieprofessional op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Dan is Tekstblad jouw lijfblad. Want Tekstblad is hét tijdschrift over tekst en communicatie. Van de speeches van Mark Rutte en de nieuwste inzichten in SEO tot de joviale toon waarop bedrijven als Etos en IKEA klanten aanspreken. En het blad wordt gemaakt door communicatiewetenschappers, schrijftrainers en tekstschrijvers. Kortom, onmisbaar voor iedere communicatieprofessional en tekstschrijver.

Eerste jaar meer dan 50% introductiekorting èn een welkomstcadeau bij een abonnement!

Ja, graag!         Geef cadeau


4. Fouten in onbekende woorden of namen

Onder veel namen en onder woorden die Word niet kent, komt automatisch een rode streep te staan. Ook dit kan verraderlijk zijn, want je bent misschien geneigd om die fout te negeren. Kijk toch altijd nog eens extra na of je de naam of het woord wel correct hebt geschreven. Check de schrijfwijze desnoods op Google en klik pas daarna op ‘fout negeren’.

5. Samenstellingen

Nog niet alle spellingcontroles zijn in staat om fouten in samenstellingen te herkennen. Het woord ‘onderzoeksrapport’ schrijf je bijvoorbeeld op deze manier aan elkaar, maar ‘onderzoek’ en ‘rapport’ zijn ook los van elkaar correct. Daarom zou de spellingscontrole de schrijfwijze ‘onderzoek rapport’ wel kunnen goedkeuren. Ook dit is een punt waar je zelf nog goed op zult moeten letten.

6. Getallen uitschrijven

In het Nederlands schrijf je in principe alle ronde getallen en getallen vanaf 20 uit in woorden. Er zijn echt uitzonderingen op die regel, bijvoorbeeld als het om percentages of maten gaat. De spellingscontrole zal je er echter niet op wijzen dat ‘twee liter’ fout is of dat er doorgaans ‘vijftien woorden’ in plaats van ’15 woorden’ moet staan.

7. Interpunctiefouten

Een laatste soort fout die je spellingscontrole niet zal herkennen, is de interpunctiefout. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat mensen de dubbele punt en puntkomma door elkaar halen of te weinig komma’s in een tekst zetten. Ook dit zijn zaken waar je zelf je tekst goed op zult moeten controleren.

Hoe kun je die fouten zelf uit je tekst halen?

Als Word je niet altijd kan helpen, hoe kun je deze fouten dan zelf uit je tekst halen? De gemakkelijkste manier is waarschijnlijk om je tekst af te drukken en op papier nog eens na te lezen. Vaak vallen op papier bepaalde fouten sneller op dan op je beeldscherm. Gaat het om een echt belangrijke tekst? Laat de tekst dan nakijken door iemand uit je omgeving. Het is soms goed om iemand anders er met een frisse blik naar te laten kijken.