Nieuws - 30 maart 2017
Het aantal online risicotests neemt de laatste jaren gestaag toe. Burgers kunnen bijvoorbeeld online hun risico testen op een te hoog cholestorol of op hart- en vaatziekten en diabetes. Uit zo’n test komt standaard risico-informatie: hoeveel risico loopt iemand op een bepaalde aandoening? Dit is informatie in cijfers, woorden of grafieken. Welk van die vormen van risico-informatie werkt nu het beste?
Nieuws - 8 maart 2017
“Blijf vechten en geef de strijd niet op.” of “Helaas heeft hij de strijd tegen kanker verloren.” Het zijn twee voorbeelden van uitspraken die regelmatig worden gedaan over een ziekte als kanker. Veel mensen vergelijken een ziekte hiermee met een oorlog of een strijd. Maar is deze metafoor wel zonder consequenties?
Nieuws - 7 maart 2017
“Als je stopt met roken, verminder je de kans op longkanker.” of “Als je niet stopt met roken, verhoog je de kans op longkanker.” Het is een klein formuleringsverschil, maar het zou zomaar eens effect kunnen hebben op de intentie van rokers om te stoppen. Loek Verbaarschot onderzocht voor zijn masterscriptie het effect van deze verschillende frames voor waarschuwingsteksten.
Artikel - 30 januari 2017
Plus Magazine is een publiekstijdschrift voor oudere lezers. Het blad bevat veel artikelen over gezondheid en ziekte. Gesprekken met vaste en incidentele lezers van het blad brengen een discrepantie aan het licht tussen de inzichten van journalisten en de wensen van lezers. “Moeten we medisch jargon mijden? verlangt de lezer enkel positieve verhalen? Minder aandacht voor ‘uitgekauwde’ toppers als afvallen of borstkanker?”
Nieuws - 1 november 2012
De Nationale Schrijfwedstrijd richt zich dit jaar op de beste tekst in de preventieve gezondheidszorg. De inzender wiens/wier tekst het publiek op de meest overtuigende manier aanspoort tot gezond gedrag en tot het voorkomen van ziekten, wint de prestigieuze Gouden Veer.