Afbeelding
Zijn beroepsaanduidingen in vacatures vrouwonvriendelijk? 3 tips om dit te voorkomen
Je schrijft een vacature voor een kok, manager of accountant. Allemaal beroepen waarin de mannelijke beroepsaanduiding gebruikelijk is in de taal. Toch wil je in deze beroepen geen vrouwen buitensluiten, maar hoe doe je dat? Het is een langslepende discussie, zonder pasklaar antwoord.
Mannelijke vorm is leidend
Voor een aantal beroepen bestaat een vooroordeel: een kok is een man met brede schouders die druk in de weer is met zijn pannen, een accountant is een man met een bril die berekeningen maakt op zijn rekenmachine. Er bestaat een raadsel over dit fenomeen:
Een vader en zoon krijgen een auto-ongeluk. De vader is dood en de zoon raakt zwaargewond. De jongen wordt het ziekenhuis in gereden en de chirurg roept: ‘Ik kan mijn eigen zoon toch niet opereren!’
Had jij door dat de chirurg de moeder is? Veel mensen vragen zich af hoe de chirurg zijn zoon kan opereren terwijl hij dood is, omdat ze er automatisch vanuit gaan dat een chirurg een man is.
Tips voor vacatures schrijven
1. Wees je bewust van je keuzeOp dezelfde manier als in het raadsel kan het ook werken bij het schrijven van een vacature. Als je een beroepstitel kiest, zijn er drie opties.- De mannelijke beroepsnaam aanhouden zoals manager of buschauffeur.- De mannelijke naam vervrouwelijken zoals tekstschrijfster. Noem de vacature dan ‘tekstschrijver of tekstschrijfster’- Een neutrale beroepsnaam kiezen zoals leerkracht en geen leraar of lerares.Belangrijk is dus om een bewuste keuze te maken en deze consequent te gebruiken in de rest van je vacaturetekst.
2. Voeg (m/v) toe Wanneer een beroepsnaam erg mannelijk klinkt en niet te vervrouwelijken is, kan je ervoor kiezen om (m/v) toe te voegen. Dan laat je toch merken dat het bedrijf zowel mannen als vrouwen overweegt en schrikt het voor vrouwen niet gelijk af.
3. Schrijf in jij-vormLees de vacaturetekst die je geschreven hebt nog eens door. Schrijf je veel verwijzingen met zijn? Bijvoorbeeld: We zoeken naar iemand die sterk in zijn schoenen staat. Je kan zeggen in ‘zijn/haar’ schoenen, maar het is sterker om de jij-vorm te gebruiken. Schrijf de zin dan om: We zoeken jou, als jij sterk in je schoenen staat.
Bron: Frankwatching
Foto: Pexels