Nieuws - 24 maart 2020
Persberichten zijn dé manier om gratis publiciteit te krijgen, maar verdwijnen ook snel onder een stapel belangrijkere berichten van een journalist. Hoe zorg je ervoor dat je persberichten wél gelezen worden?
Artikel - 28 maart 2017
Adviesboeken over persberichten houden weinig rekening met het type persbericht. Ook wetenschappers hebben weinig vergelijkend onderzoek gedaan naar de verschillen. Toch hebben systematische verschillen tussen persberichten invloed op de wijze waarop persberichten vrije publiciteit teweegbrengen, zo toont het onderzoek aan dat Lisa Tromp met gegevens van een vooraanstaand PR-bureau uitvoerde voor haar masterscriptie. Door Luuk Lagerwerf en Lisa Tromp.
Artikel - 30 januari 2017
Plus Magazine is een publiekstijdschrift voor oudere lezers. Het blad bevat veel artikelen over gezondheid en ziekte. Gesprekken met vaste en incidentele lezers van het blad brengen een discrepantie aan het licht tussen de inzichten van journalisten en de wensen van lezers. “Moeten we medisch jargon mijden? verlangt de lezer enkel positieve verhalen? Minder aandacht voor ‘uitgekauwde’ toppers als afvallen of borstkanker?”
Nieuws - 4 maart 2012
Handleidingen en documentatie schrijven gaat goed in een Wiki. Metaforen vasthouden is effectief in politieke speeches. Handig!
Nieuws - 19 februari 2012
Komende week verschijnt er weer een mooi nummer van Tekstblad.  Bekijk hier de inhoud van dit eerste nummer van 2012.
Nieuws - 10 januari 2012
Wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam gaan een portal ontwikkelen waarmee onderzoekers databases van nieuwsmedia en archieven kunnen onderzoeken op politieke berichtgeving.
Nieuws - 22 december 2011
Andreas Schuck (UvA, Communicatiewetenschappen) gaat mediacontent bestuderen op het gebied van belangrijke politieke onderwerpen (immigratie, economie, nationale veiligheid etc.) gedurende vier weken voorafgaand aan de Duitse verkiezingen in 2013.
Tooltip - 15 december 2011
Een heel uitgebreid overzicht van tools, tutorials en bronnen om goed met nieuwe media om te kunnen gaan: The New Media Toolkit van het Renaissance Journalism Center. Instructies en uitleg in tekst, film en beeld , zowel voor beginners als voor gevorderde contentaanbieders.
Tooltip - 9 december 2011
Geavanceerd zoeken in Twitter, accounts delen, tweets archiveren: een hele rij tips voor -met name- journalisten om Twitter beter in te zetten.
Tooltip - 6 december 2011
Er komen dagelijks tools bij die journalisten helpen bij het verzamelen van data. Troy Thibodeaux zet de belangrijkste op een rij.
Nieuws - 23 november 2011
De Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) heeft De Loep voor voor de beste Nederlandstalige tekstproductie uitgereikt aan Parool-verslaggever Bas Soetenhorst. De Loep is de jaarlijkse prijs voor de beste Vlaamse en Nederlandse onderzoeksjournalistieke productie. Met zijn boek Het wonder van de Noord/Zuidlijn, over de aanleg van de Amsterdamse metrolijn, sleepte Soetenhorst de prijs in de wacht.
Nieuws - 7 november 2011
Leidse hoogleraar wil journalisten opleiden tot ‘reflective practitioners’Jaap de Jong, de nieuwe Leidse hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media, wil een niet-verslappende aandacht voor de betrouwbaarheid van de journalistiek.