Nieuws - 11 april 2017
Iedereen heeft vast weleens van grote plagiaatzaken gehoord. En de meeste studenten is ook veelvuldig op het hart gedrukt om nooit plagiaat te plegen. Maar wat is plagiaat nu eigenlijk? Welke vormen van plagiaat bestaan er en hoe kun je die opsporen?
Artikel - 25 september 2014
Plagiaat is een veelbesproken thema. Recentelijk nog werden Duitse ministers en Nederlandse toponderzoekers ontheven uit functies, op non-actief gesteld, of op z’n minst flink aan de schandpaal genageld na onthullingen over plagiaat in proefschriften en publicaties in wetenschappelijke tijdschriften. De media lusten er wel pap van.Instellingen voor hoger onderwijs hanteren steeds nadrukkelijker een plagiaatbeleid, gericht op het bestraffen van studenten die tegen de lamp lopen bij het inleveren van (gedeeltelijk) gekopieerd werk. Het duidelijk en eerlijk vermelden van gebruikte bronnen en het netjes citeren en parafraseren gaat niet alle studenten in het hoger onderwijs even gemakkelijk af, en blijkbaar maken ook professionals zich weleens schuldig aan plagiaat. De heersende gedachte is dat plagiaat moet worden bestraft.
Artikel - 25 februari 2014
De twijfel begint bij het logo. Stichting Kinder Armoede staat op het geplastificeerde kaartje dat de collectant onder mijn neus drukt. In Times New Roman Bold. Met een spatiefout. In harde kleuren. Met clipart. Alles riekt naar amateurisme. Is de Stichting Kinder Armoede eigenlijk wel zuiver op de graat? Ik besluit om geen wenskaarten voor het goede doel te kopen, maar eerst uit te zoeken of dat doel wel zo goed is.
Tooltip - 30 september 2008
Anderen kunnen gemakkelijk jouw webteksten en andere webcontent kopiëren op een eigen website. Met kleine wijzigingen kan deze vervolgens als ‘eigen’ content gepresenteerd worden. Met behulp van Copyscape kun je geplagieerde teksten eenvoudig vinden: typ de url van je webpagina in en Copyscape vindt de websites waar (vrijwel) dezelfde tekst staat en de websites die je hebben geciteerd, wellicht wel met een verwijzing naar jou als bron.
Tooltip - 31 juli 2008
De meeste freelance tekstschrijvers en fotografen verkopen hun werk voor eenmalig gebruik. Hergebruik van dit werk kost de hergebruiker dus geld. Kijkend naar wat in de markt praktijk is, heeft de sectie Freelance van de NVJ een lijst met tarieven voor hergebruik opgesteld. Deze tarieven gelden voor hergebruik mét toestemming van de freelancer. Voor ongeautoriseerd hergebruik adviseert de NVJ een schadevergoeding van 300% van het oorspronkelijke honorarium te vragen.