Artikel - 30 maart 2017
In Nederland maakt men tijdens het verdachtenverhoor op de computer een proces-verbaal op. In het wetboek staat dat een proces-verbaal zo veel mogelijk in de eigen woorden van de verdachte moet worden opgeschreven. Gebeurt dit eigenlijk wel? Uit onderzoek blijkt dat processen-verbaal geconstrueerd worden door verdachte én agent. Door Tessa van Charldorp.
Artikel - 28 februari 2017
Nederlandse jongeren begeven zich tegenwoordig vele uren per dag online. Hier praten ze over allerlei onderwerpen. Zo geven ze inzicht in hun leefwereld. Dit artikel laat zien dat er online een schat aan materiaal te vinden is waaruit kan worden geabstraheerd welke normen en waarden jongeren hanteren. Specifiek is gekeken naar de normen en waarden van jongeren omtrent criminaliteit en de politie, in het kader van een onderzoek in opdracht van Politie & Wetenschap.
Nieuws - 28 februari 2017
Vanuit het streven naar transparantie naar burgers toe begeeft ook de politie zich meer op social media. Zo zijn er steeds meer wijkagenten op Twitter te vinden. Dit heeft als doel om buurtbewoners meer betrokken te maken en hun vertrouwen in de politie te verbeteren. In het ideale scenario gaan wijkagenten en burgers een gesprek met elkaar aan. Maar lukt dit de wijkangenten wel op Twitter? En hoe kunnen wijkagenten een conversatie laten ontstaan?
Nieuws - 15 februari 2017
Taalkundige kennis en methodes zijn op verschillende manieren toe te passen op forensische vraagstukken. Een van de manieren is de SCAN-methode, wat staat voor Scientific Content Analysis. Bij deze methode zou een taalkundige analyse van verklaringen uitwijzen of een verklaring waarheidsgetrouw is of leugens bevat. Maar hoe betrouwbaar is deze methode zelf eigenlijk? Bogaard, Meijer, Vrij en Merkelbach (2016) onderzochten het.